joi, 22 martie 2012

Machu Pichu – misterul incasilor

Undeva in America de Sud, printre crestele Anzilor, este adapostita o fortareata extraordinara prin constructia ei ingenioasa, o cetate fortificata. Se pare ca in secolul al XII-lea, populatia incasa s-a adapostit prin acele locuri si a construit un orasel, menit sa pazeasca oamenii si proiectat astfel incat sa reziste oricarui atac.
Forma respectivei constructii era aceea a unui labirit mai mult decat intortocheat, din piatra, care ar fi putut descuraja orice intrus. Labirintul adapostea palate regale, casele simple ale oamenilor, culturile lor, pietele etc. Descoperit abia in secolul al XX-lea, acesta a fost numit Machu Pichu.
Aceasta constructie, aparent unica in istoria omenirii, are insa radacini adanci in mitologie. Coincidenta sau nu, labirintul Machu Pichu seamana mai mult decat izbitor cu opera lui Dedal (cel care, potrivit legendelor, ar fi construit labirintul in care a fost inchis Minotaurul sau).
Enigmele care inconjoara acest loc sunt numeroase. Cercetatorii istoriei amerindienilor, avand in vedere credintele bastinasilor, au elaborat o teorie potrivit careia labirintul Machu Pichu ar fi fost construit asa pentru a simboliza viata plina de meandre si faptul ca drumul nu poate duce nicioadata inapoi, ci numai inainte, catre moarte.
Un alt mister din Machu Pichu este reprezentat de reteaua uimitor de bine construita de drumuri si poduri. De ce este acest aspect uimitor? Pentru ca la vremea cand cetatea a fost facuta, roata nu fusese inca descoperita! Cercetatorii au gasit 16.000 de km de drumuri pavate si poduri suspendate in zonele inaccesibile mersului pe jos.
Mai mult decat atat, existau borne indicatoare din sapte in sapte km, precum si popasuri, locuri de odihna. Au fost avansate chiar si teorii legate de piste de aterizare, dar acestea nu au fost inca verificate sau dovedite ca reale. Oricum, misterele care inconjoara fostul Machu Pichu sunt numeroase si unele abia acum au inceput sa fie dezlegate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu