joi, 27 iunie 2013

Mesajul secret ascuns în Armata de teracotă

Într-o zi din primavara anului 1974, cativa tarani care sapau un put in regiunea Lintong din provincia Shaanxi au facut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Dupa ce au sapat cativa metri, lucratorii s-au prabusit intr-un vechi tunel. Au constatat cu uimire aparitia unui chip de lut ars, apoi trupul primului soldat dintr-o uriasa armata de teracota.


La cateva ore dupa ce au iesit la suprafata si au povestit entuziasmati despre descoperire, o echipa de arheologi a sosit la fata locului, iar accesul in zona a fost restrictionat.

Faima armatei de teracota s-a raspandit rapid, ea devenind astazi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din China. Scopul pentru care cei peste 8.000 de razboinici au fost coborati in uriasul mormant in urma cu peste 2000 de ani ramane insa un mister greu de descifrat. Mai mult, el se adanceste pe masura ce studiile avanseaza. Dupa ce arheologii au observat ca figurile razboinicilor din teracota corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez, s-au conturat si primele teorii, potrivit carora armata razboinicilor ar putea contine un mesaj secret.

Primele indicii ce sprijina aceasta teorie au iesit la iveala dupa ce arheologii au observat ca forma fetei soldatilor corespunde cu doar zece caractere din alfabetul chinez, acesta fiind compus din 10.516 ideograme. Potrivit cercetatorului francez Maurice Cotterell, autor al mai multor studii despre civilizatii disparute, aceste caractere au fost folosite de imparatul chinez pentru a transmite un mesaj important. Ordinea in care au fost aranjati razboinicii, expresiile lor faciale, chiar si numarul zalelor din armura au o semnificatie anume, care poate fi descifrata numai de cunoscatorii codului secret.
Potrivit lui Cotterell, mesajul are legatura cu eforturile omenirii de a descoperi calea iluminarii. Unul dintre caracterele identificate s-ar traduce prin “priveste cu atentie”, altul semnifica un tunel, coridor acoperit sau pasaj de trecere, iar al treilea inseamna soare.

 Primul rand de razboinici studiat de Cotterell a furnizat urmatorul mesaj: “Priveste cu atentie la razboinicii din tunelurile acoperite. Citeste intelesul caracterelor in mod diferit, foloseste-ti mintea pentru a intelege povestea care se intinde de la inceputurile lumii si pana acum, o poveste despre Soare si zei”.

Pe langa codul alfabetic, Cotterell sustine ca a descoperit alte patru coduri in mormantul imparatului, toate bazate pe numere si masuri, preluate de la fenomenele astrologice. El crede ca aceste numere dezvaluie un extraordinar cumul de cunostinte pe care le avea societatea chineza. “Fiecare aspect al armatei razboinicilor de teracota, de la numarul lor si pana la randurile in care au fost aranjati, poate fi decodificat pentru a avea acces la aceste cunostinte”, sustine Cotterell.

Multe dintre numerele codificate au legatura cu personaje mistice. Alte coduri au legatura cu ciclurile revolutiei Soarelui, iar numerele 9 si 6 au o importanta speciala: 999 reprezinta raiul, iar 666, raul sau iadul. Asemeni multor altor vechi civilizatii, imparatul Qin Shi Huang (259-210 i.Hr.) credea ca omul este jumatate zeu (sufletul) si jumatate diavol (trupul). Cheia descoperirii echilibrului si armoniei totale, necesara pentru a scapa din ciclul reincarnarii, se afla in indiciile codificate in armata de teracota, un mesaj de adio al imparatului chinez pentru generatiile viitoare.

Mormant sau palat subteran?
Povestea armatei de teracota incepe in anul 259 i.Hr., cand tanarul imparat Shi Huangdi, fondatorul Marelui Zid chinezesc, accede pe tronul dinastiei Qin, la varsta de 13 ani. Obsedat de moarte, imparatul ordona ridicarea unui urias mausoleu, unde avea sa fie depus corpul sau dupa trecerea in nefiinta. Potrivit legendelor, el a ordonat ca trupul sa-i fie imbracat intr-un invelis de jad incrustat in aur, care sa pluteasca pe un lac de mercur in interiorul unei piramide si sa fie pazit de o armata eterna.
O relatare a istoricului chinez Sima Qian dezvaluie ca impresionanta constructie a fost finalizata in 11 ani, de peste 700.000 de supusi, prizonieri de razboi si sclavi. Istoricii cred ca mormantul, neexplorat inca in totalitate, este un palat subteran complet izolat, inconjurat de un model la scara redusa al imperiului chinez, cu munti, vai si lacuri de mercur.

Langa imparat se odihnesc trupurile catorva concubine, sacrificate pentru a-i oferi placeri in viata de dupa moarte. Secretul mormantului, al comorilor si armelor sale a fost pastrat prin sacrificarea unui numar enorm de vieti nevinovate. Multi lucratori n-au iesit niciodata vii, fiind prinsi in capcana mai multor usi secrete din interior.

Intregul complex se intinde pe o suprafata de peste 10 kilometri patrati, fiind un adevarat oras subteran, cu palat, ziduri de aparare si chiar un cimitir. Mausoleul in care se afla trupul imparatului este o piramida din pamant, cu inaltimea de 76 de metri, inconjurata de doua ziduri. La circa un kilometru distanta de cele doua ziduri se afla cele patru cavitati unde stau de straja cei peste 8.000 de razboinici de teracota.

Armata este dispusa de-a lungul a 11 culoare paralele, avand aproximativ 200 metri lungime si trei metri latime, iar razboinicii sunt plasati intr-o ordine de lupta foarte exacta. Fiecare razboinic din lut cantareste peste jumatate de tona. Initial pictati cu nuante de galben, rosu si verde, razboinicii au mai pastrat pana in prezent doar cateva urme vagi de pigmenti. Soldatii sunt inalti de circa 1,80 m, unii dintre ei poarta arcuri adevarate, iar generalii au sabii stralucitoare. Sabii despre care se spune ca, la randul lor, ascund mesaje incarcate de un mister inca de nepatruns.

O armata ciudata
Razboinicii au fost realizati din teracota, pentru ca permitea modelarea lor in marime naturala. intai era facut corpul, apoi capul si la sfarsit bratele. Corpului, gol pe dinauntru, ii erau atasate mainile si picioarele. Atat timp cat lutul era inca moale, erau sculptate detalii, precum fata si hainele.
Alte piese, precum barba, urechile sau armura erau modelate separat si adaugate mai tarziu. intreaga statuie, odata terminata, era arsa si apoi colorata cu vopsele vegetale. in intreaga armata nu exista doi razboinici la fel. Teoriile cu privire la aceste deosebiri sunt impartite in doua categorii. Primii insista ca figurile din lut se bazeaza chiar pe soldatii din armata lui Qin Shi Huang, in timp ce o alta categorie considera ca razboinicii sunt rodul imaginatiei celor ce i-au creat.

Primul imparat
Qin Shi Huang (259-210 i.Hr.) este considerat primul imparat al Chinei pentru ca a reusit, printr-o politica de cuceriri, sa uneasca majoritatea provinciilor ce exista si azi. Oficialii chinezi au declarat ca mormantul marelui imparat nu va fi escavat, desi i se cunoaste pozitia. Acest lucru se va petrece numai cand tehnicile de conservare vor progresa semnificativ. Comunitatea stiintifica internationala se intreaba de mult ce spera sa gaseasca chinezii inauntru.

Informatii pretioase ne-au ramas de la un istoric ce a trait la aproape 100 de ani dupa moartea lui Qin Shi Huang. “Replicile unor palate, ustensile rare si obiecte minunate au fost aduse pentru a umple mormantul. Mari cantitati de mercur au fost folosite pentru a reproduce Fluviul Galben si Yangtze. Au fost construite in asa fel incat par sa curga”, scria Sima Qian. O expertiza geofizica efectuata in 1980 a indicat intr-adevar urme de mercur sub locul unde se afla mormantul.

Sursa:9am

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu